Ambalarea în vid este o metodă bazată pe evacuarea
aerului din ambalaj
înainte de sigilarea (etanșarea) sa.
În interiorul ambalajului se creează un
mediu care ajută la
păstrarea în bune condiții a produselor alimentare
perisabile și prelungirea duratei de valabilitate.
Este permisă deasemenea introducerea în ambalaj a unor
amestecuri de gaze cu rol protector (atmosferă
modificată-MAP). Metoda este aplicată cu succes atât în
cazul
produselor alimentare
cât
și în cazul produselor
nealimentare (produse medicale, produse chimice, electronice,etc.).
Pe scurt, avantajele acestei metode de ambalare
sunt:
1.
protejarea completă a produsului pe durata
transportului și
expunerii
2.
durată de valabilitate extinsă
3.
este o metodă eficientă de asigurare a
integrității produsului
împotriva tentativelor de deschidere sau falsificare
4.
aspect comercial atrăgător
În general, ambalajele
folosite pot fi flexibile (pungi din folii multistrat
coextrudate) sau caserole termoformate din folii termorigide (PS,
etc.).
Mașinile de ambalat cu cameră de vidare și cele cu aspirație
externă
utilizează
ambalaje flexibile. Construite din oțel inoxidabil, utilate cu pompe
de vid de capacități
corespunzătoare și echipate cu comenzi digitale, aceste
mașini sunt fiabile si simplu de utilizat. În cazul mașinilor cu cameră de
vidare
capacul transparent permite operatorului controlul vizual al procesului de
ambalare aflat în desfășurare.
VIDEO - exemplu ambalare
in vid - "aspiratie
externa" LAVEZZINI
VIDEO - exemplu ambalare
in vid - "camera de vidare" LAVEZZINI
Alte mașini de ambalat cu cameră de vidare și
termosigilare utilizează
ambalaje rigide (caserole preformate).
Construite din oțel inoxidabil, utilate
cu pompe de vid de capacități corespunzătoare și echipate cu comenzi digitale,
aceste mașini sunt fiabile si simplu de utilizat.
Dimensiunile caserolelor utilizate
pot respecta standardul GASTRONORM
sau pot avea dimensiuni speciale.
Formatul maximal al mașinilor este de
325 X 265 (1/2 GN ).
Prin schimbarea matrițelor se pot sigila următoarele
formate de caserole:
·
325 X 265 ( 1/2 GN) - 1 caserolă
·
162 X 265 ( 1/4 GN) - 2 caserole simultan
·
162 X 131 ( 1/8 GN) - 4 caserole simultan